Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Algemeen
Hoe gaat Verkade om met sponsoring/promotie verzoeken?
Wij krijgen dagelijks velen verzoeken met betrekking tot sponsoring/promotie en kunnen daarom enkel aan een selectief aantal verzoeken voldoen. Ons team zet zich jaarlijks in voor sponsorevenementen en donaties. Wij nemen geen deel aan individuele initiatieven.
Vanuit wetgeving nemen wij geen deel aan actieve sponsoring bij kinderen.
Hoe gaat Verkade om met allergieën van consumenten m.b.t. bepaalde ingrediënten?
Verkade onderkent dat sommige consumenten een overgevoeligheid hebben m.b.t. bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten daarvan, de zogenaamde “allergenen”. In sommige gevallen kan de reactie, op zelfs microscopisch kleine hoeveelheden, zeer bedreigend zijn.
Daarnaast zijn er consumenten die intolerant zijn m.b.t. sommige levensmiddelen of ingrediënten. Deze reacties mogen dan niet levensbedreigend zijn, maar zijn zeker ongewenst en moeten voorkomen worden. Het beleid van Verkade is er op gericht om consumenten die overgevoelig zijn voor deze allergenen in staat te stellen de juiste keuze te maken.
Verkade:
- Behandelt pinda’s, noten (behalve kokosnoten*), sesamzaad en afgeleide producten als mogelijke levensbedreigende Hoge Risico Allergenen (HRA’s)
- Behandelt als Overige Grondstoffen van Aandacht (OGA’s): vis en schaaldieren, melk en melkproducten (incl. lactose), ei en eierproducten, sojabonen en sojaproducten, granen die gluten bevatten en daarvan afgeleide producten, sulfiet bij concentraties van meer dan 10mg/kg, verwerkte pindaolie, lupine en mosterd.
* kokosnoten zijn geen echte noten
Om Consumenten, Huisartsen, Ziekenhuizen en Diëtisten te ondersteunen in hun afweging, tracht Verkade zo recent en compleet mogelijke informatie te verschaffen op het gebied van allergenen in de producten binnen ons assortiment.
Wat doet Verkade om de veiligheid van haar producten te garanderen?
Verkade heeft van oudsher “kwaliteit” erg hoog in haar vaandel staan. Onze producten worden met de grootste zorg gemaakt onder de hoogst mogelijke standaarden in de levensmiddelenindustrie. Binnen onze fabrieken kennen we zeer hoge kwaliteitsnormen voor het product en werkt het personeel volgens strakke regels o.a. op het gebied van hygiëne
Net zoals alle voedselproducenten hanteert Verkade het HACCP-systeem. Iedere voedselproducent is verplicht het zogenaamde HACCP-systeem te hanteren (dit is een systeem dat er op gericht is veilig producten te maken en alle hygiënische eisen te waarborgen). Daarnaast is Verkade ook ISO-gecertificeerd, dat wil zeggen dat alle procedures en processen nauwkeurig in kaart gebracht en vastgelegd zijn. Vanzelfsprekend voldoet Verkade ook aan regels en standaarden voortkomend vanuit de Europese wetgeving.
Heeft u een klacht over de kwaliteit van een product? Wij ontvangen graag het productmonster en de verpakking onder vermelding van uw klacht en adresgegevens om dit te onderzoeken. U kunt via het contactformulier contact opnemen.
Ik heb een vraag voor mijn schoolopdracht/project
Regelmatig ontvangen wij verzoeken voor informatie over marketing, begeleiding, vragenlijsten, export, productie, commerciele economie, prijzen, marges, communicatie en dergelijke.
In het beleid van Verkade, is bepaald dat wij geen beleidsinformatie mogen verstrekken. Helaas doen wij ook geen begeleidingsprojecten. Het is niet mogelijk een rondleiding in onze fabriek te doen.
Zie ook voor verdere informatie onze websites www.koninklijkeverkade.nl en www.verkade.nl
Kan ik de producten bij Verkade bestellen?
Het is niet mogelijk om direct bij ons af te nemen, onze producten zijn landelijk te koop bij verschillende supermarkten waaronder Albert Heijn, Jumbo en de Superunie leden. Daarnaast bij verschillende winkelketens als Kruidvat en groothandels als Sligro. U kunt bij de verkooppunten navraag doen naar de verkrijgbaarheid van het product, gezien onze producten aan verandering onderhevig zijn.
Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op.
Ik heb een e-mail ontvangen waarin ik word gevraagd Verkade producten te testen
Er zijn regelmatig winacties in omloop via Facebook of e-mail, die zogenaamd van Verkade zijn en waarin gevraagd wordt naar uw gegevens. Veel hiervan zijn nep en zijn bedoeld voor SPAM- en phishing doeleinden.
Verkade stuurt alleen winacties vanuit Noor@Verkade.nl of via de Verkade Facebookpagina, bij twijfel, stuur ons een berichtje via onze Facebookpagina of via het contactformulier!
Producten en Ingrediënten
Wat is het standpunt van Verkade met betrekking tot genetische modificatie van ingrediënten?
Verkade gebruikt geen GMO’s (Genetische modificeerde organismen) in haar grondstoffen. Genetische modificatie is het door de mens handmatig en gericht veranderen van de genetische eigenschappen van organismen. De verandering is bedoeld om de rassen resistent te maken tegen ziekten, bepaalde bestrijdingsmiddelen of om de grondstoffen extra voedingsstoffen te laten bevatten. GMO wordt toegepast op grote schaal en vooral voor diervoeder. Als genetisch gemodificeerde grondstoffen worden verwerkt in levensmiddelen, is dit vermeld op het etiket.
De integriteit van het UB beleid is geborgd door middel van een streng gecontroleerd proces dat alle aspecten van de productiekolom afdekt, van de akker tot de fabriek.
Ondanks alle strenge controles kan het voorkomen dat er incidenteel toch genetisch gemodificeerde elementen in een GMO-vrij gewas aanwezig zijn. Dit kan voorkomen door natuurlijke overdracht, bijvoorbeeld door de wind meegevoerd stuifmeel.
Hoe gaat Verkade om met het gebruik van vetten in haar producten?
In het algemeen onderschrijft Verkade de wetenschappelijk bepaalde regels, dat in een uitgebalanceerd eetpatroon, een volwassene niet meer dan 35% energieprocenten uit vet zou moeten halen. Binnen die 35% zouden verzadigde vetten niet meer dan 10% en transvetzuren niet meer dan 1% mogen beslaan.
Met betrekking tot vetgehaltes in haar producten voorziet Verkade de consument van:
- Duidelijke etikettering op haar producten, die de consument helpt bij het maken van een weloverwogen keus
- Nadere informatie over vetgehaltes via de afdeling Consumentenservice
- De garantie dat alle voedingswaarden of gezondheidsclaims met betrekking tot vet feitelijk en rechtsgeldig zijn
Met betrekking tot verzadigde vetten, wordt het Verkade beleid beperkt door een aantal factoren waaronder:
- De functionele eigenschappen van oliën en vetten in sommige recepten, bijvoorbeeld in crème vullingen
- Wettelijke bepalingen, bijvoorbeeld chocolade moet cacaoboter bevatten. Cacaoboter bevat van nature verzadigde vetten.
Hoe kan het dat mijn chocolade soms wit uitgeslagen is?
Het kan voorkomen dat er witte uitslag of spikkeltjes op de chocolade zitten. Deze ‘witte waas’, noemen ingewijden ‘Bloom’. Wanneer chocolade te warm wordt, smelt de in de chocolade verwerkte cacaoboter. Als later de chocolade weer afkoelt, dan stolt en kristalliseert de cacaoboter weer. De vetkristallen vormen een grijswitte waas aan het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men ‘vetbloom’. Wanneer chocolade op een te lage temperatuur komt en vervolgens weer bij een hogere temperatuur wordt weggelegd ontstaat ‘suiker-bloom’. Water condenseert aan het oppervlak van de chocolade. In dit water lost een kleine hoeveelheid suiker uit de chocolade op. Na verloop van tijd vormt dit suikerkristallen op de chocolade. Ook dit wordt waargenomen als een vlekkerige grijswitte waas op het product. Een product met bloom is nog eetbaar. De structuur van de chocolade is echter veranderd. Hierdoor is de kwaliteit en de smaak achteruit gegaan en kan de chocolade korrelig aanvoelen. Zorg er dus voor dat de chocolade op een plek bewaard wordt die koel, droog en donker is. Dit is bij voorkeur niet de koelkast.
Wat is het standpunt van Verkade op het gebied van Acrylamide?
Verkade onderschrijft de internationale bezorgdheid over de onderzoeksresultaten dat Acrylamide aanwezig is in een range van voedingsmiddelen. Recent onderzoek geeft aan dat Acrylamide ontstaat wanneer koolhydraatrijke voedingsmiddelen worden gebakken, geroosterd of gefrituurd. Dit is een chemisch proces op basis van reeds van oorsprong voorkomende suikers en aminozuren, en wat plaatsvindt als de voedingsmiddelen in de huiselijke keuken of in een fabriek bereid worden. Acrylamide is dus altijd al aanwezig geweest in een brede range van bereide voedingsmiddelen. Samen met de rest van de levensmiddelenindustrie, supermarktketens en de overheid ondersteunt Verkade de internationale samenwerking om te leren begrijpen wat de mate van belangrijkheid is van Acrylamide en hoe we het binnen de “voedselketen” kunnen beheersen. Naast dat het belangrijk is om meer over Acrylamide te weten te komen, is het ook belangrijk om de ongerustheid in het juiste perspectief te plaatsen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en internationale overheidsinstanties hebben aangegeven dat er geen reden is voor consumenten om hun eetpatroon in het licht van deze bevindingen te wijzigen. Dat betekent dat consumenten gewoon van onze producten kunnen blijven genieten als onderdeel van een evenwichtig gezond voedingspatroon.
Waar kan ik informatie vinden over allergieën en diëten?
Verkade heeft op deze website een onderdeel opgenomen met informatie die nuttig kan zijn indien u gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten. In principe verstrekt Verkade geen informatie over welk product in welk dieet past. Dit is een specialisme dat voor een diëtist is weggelegd. Wel verstrekt Verkade informatie waarmee de diëtist aan het werk kan.
Kijk op de productenpagina
Heeft Verkade producten speciaal voor een vermageringsdieet?
Nee, Verkade heeft geen producten speciaal voor een vermageringsdieet Voor diëten raadt Verkade aan om contact op te nemen met een diëtist. Onze Knappertjes, Maria en de Sultana Fruitbiscuits passen prima in een uitgebalanceerd voedingspatroon, vanwege het lage vet en suikergehalte.
Kijk op de productenpagina
Verkoopt Verkade ook veganistische producten?
Hiervoor kunt u het beste onze allergenenlijst raadplegen.
Onze producten worden geproduceerd met ingrediënten die geschikt kunnen zijn voor het dieet van veganisten, op melk en ei na. Hulpmiddelen, ingrediënten en de basis hebben geen dierlijke achtergrond. Voor advies betreffende het nuttigen, verwijzen wij u naar uw huisarts of diëtiste. Bij twijfel kunt u hierover contact met ons opnemen via het webformulier.
In de fabriek werken wij met strenge maatregelen om kruisbesmetting te voorkomen. Datzelfde geldt voor het leveranciersniveau. Dezelfde zorg moet worden genomen in elke fase van de productie en levering. Helaas kan dit niet volledig garanderen dat er geen kruisbesmetting plaatsvindt, in het bijzonder met sporen van melk en ei. Deze informatie zetten wij dan ook op de verpakking om de allergische consument te waarschuwen.
Ik zie mijn favoriete Verkade product niet meer in de winkel, hoe kan dat?
Onze producten zijn aan verandering onderhevig. Kijk hier voor ons assortiment.
Bij twijfel kunt u contact opnemen via het contactformulier of onze Facebookpagina.
Verpakking
Op het etiket van verpakkingen wordt dikwijls een E-nummer vermeld. Wat betekent dit nummer?
Bij het produceren van levensmiddelen worden hulpstoffen gebruikt. Consumenten doen dat thuis, op bescheiden schaal, ook. Denk hierbij aan bakpoeder in de appeltaart, vetsin in de bami of de glazuur met een kleurtje op de kindertaart. Deze hulpstoffen worden additieven genoemd. Ze zijn bedoeld om een resultaat te bereiken dat niet of nauwelijks op een andere manier te realiseren is maar toch gewenst wordt, zoals het mengen van olie en water. De Europese Commissie voert een risicoanalyse op alle additieven uit die voor het gebruik in levensmiddelen in aanmerking komen. Verloopt deze analyse gunstig, dat wil zeggen, het gebruik is veilig, dan wordt het additief toegelaten om in levensmiddelen te gebruiken. Het additief krijgt dan een E-nummer. Additieven zijn van natuurlijke óf van chemische oorsprong. Natuurlijke hulpstoffen (zoals citroenzuur, appelzuur of bietenrood) hebben ook een E-nummer. Het is zeker niet zo dat een producent zomaar additieven mag toevoegen. Ook hier zijn strenge eisen aan verbonden. Voor veel additieven geldt een maximum gehalte en zijn maar in bepaalde categorieën levensmiddelen toegelaten. Ook moet een producent aan kunnen tonen dat het technisch noodzakelijk is om een additief aan zijn levensmiddel toe te voegen.
Op www.voedsel.net vindt u een overzicht van E-nummers.
Wat is het beleid van Verkade met betrekking tot de etikettering van haar producten?
Verkade onderschrijft het feit dat consumenten goed moeten worden geïnformeerd over de producten die zij kopen. Vermelding van de voedingswaarden hoort daarbij en vormt voor de consument belangrijke bron van informatie om te kunnen kiezen voor een evenwichtig voedingspatroon. Verkade ziet de verpakking van het product als belangrijkste manier van communicatie omdat dan de informatie op het moment van aankopen direct te lezen is. Daarom streeft Verkade naar:
- Het vermelden van de “grote 8″ (“Grote 8″: Energie, Eiwit, Koolhydraten, Suikers, Vetten, Verzadigde vetten, Voedingsvezels, Natrium.) op alle Verkade verpakkingen.
Kijk op de productenpagina
Hoe lang is een Verkade product houdbaar?
Op de verpakking staat een middels houdbaarheidsdatum aangegeven tot wanneer het product houdbaar is, indien het in de aankoopverpakking wordt bewaard. In de meeste gevallen bestaat deze houdbaarheidsdatum uit een maand en een jaar. Bijvoorbeeld: 08-22, wat betekent dat het product houdbaar is tot augustus 2022. De term ‘tenminste houdbaar tot’ wil zeggen dat tot die datum het product de eigenschappen heeft zoals de fabrikant die op het moment van maken bedoeld heeft.
Wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken zal de kwaliteit van het product langzaam achteruit gaan. De snelheid waarmee dit gebeurt is mede afhankelijk van de omstandigheden waaronder het product bewaard wordt. Onze producten zijn het best te bewaren in een afgesloten blik of trommel bij een gemiddelde kamertemperatuur. Vaak staat onder de houdbaarheidsdatum ook nog een productiecode aangegeven. Deze wordt gebruikt om, in geval het nodig is, precies te kunnen traceren wanneer een product gemaakt is.
Wat betekent het "e"-tekentje dat voor het gewicht op de meeste verpakkingen staat?
De kleine letter “e” die u kunt aantreffen bij de inhoudsvermelding, komt van het Engelse “estimate”, dat “ongeveer” betekent. Een beetje meer of minder is, binnen wettelijk vastgestelde marges, toegestaan. Hierbij moet het gemiddelde gewicht van de gehele productie partij gelijk zijn aan hetgeen op de verpakking staat. Om hieraan te voldoen heeft Verkade op elke productielijn weegapparatuur staan die pakjes met te weinig inhoud verwijdert. Dit weegsysteem wordt ook weer streng gecontroleerd. De op de verpakking genoemde inhoud is altijd de netto productinhoud. Het gewicht van de verpakking telt dus niet mee.